Facebook nakonec přeci jen bude censurovat; Zuckerberg opatrný

malé písmeno f na modrém pozadí

Ředitel Facebooku Mark Zuckerberg napsal, že tato sociální síť zakročí proti „falešným“ zprávám zde šířeným.

Napsal, že lži a falešné zprávy představují méně než jeden článek ze sta na Facebooku, a že nejsou omezeny pouze na jeden světonázor ani politický směr.

Zuckerberg působí velmi opatrně, zmiňuje obtíže s hledáním „pravdy“, když často i zdroje hlavního proudu obsahují pravdivý základ, ale některé nesprávné detaily, či detaily opominou. Ještě častější jsou názorové kusy, se kterými mnoho lidí nesouhlasí a proto je označí za nesprávné, přestože jsou fakticky správné.

Facebook prý připravuje další opatření, ale ve firmě existují obavy z vedlejších účinků a neobjektivnosti.

Analysa

Facebook čelil obviněním z manipulace zpráv už několikrát – a tato obvinění se potvrdila v květnu t.r.; Facebook upozaďoval konservativní themata.

A z druhé strany čelil Facebook snahám o zavedení censury. Nyní, po vítězství Donalda Trumpa v amerických presidentských volbách se tyto hlasy ozvaly nanovo.

Dosud Mark Zuckerberg odolával, a i ve výše uvedeném příspěvku působí zdrženlivě.

Celá situace hrozí censurou a porušováním svobody slova za stavu, ve kterém část lidí přijímá informace především z Facebooku.

Druhým problémem je idealistický establishment, který, pokud už není totalitárním, má k totalitě velice blízko, a pro který každá odlišná (tj. neofficiální) informace představuje jednak sacrilegium, a jednak lež.

A tak se stírají rozdíly mezi názorem a faktem. Progressivistická propaganda, že je Trump sexistou, rasistou, atd., jest názorem, či pravdou?

Je zcela očividné, že problém nelze vyřešit bez vnoření se do philosophické disputace o pravdě. Co je to pravda?

Nestačí, že neomarxisté neuznávají ustálené významy slov. Na př. objektivní journalism znamená v jejich pojetí aktivistický a tendenční.

V tom vězí nebezpečí neomarxistů.

Jak dále říká Zuckerberg: „Musíme být extremně opatrní nestat se sami rozhodci pravdy.“

Francis Bacon