Svobodná kultura

Realistické medium alternativní pravice

Tři nejlepší a tři nejotravnější britští kuchaři

Británie je zemí, kde se doma nevaří, neobědvá, zpravidla se v době oběda jen schramstne sandwich, a kde se elita ráda ukáže v nejlepších restauracích, které se tu též nacházejí.

Nejspíš tedy k večeru na večeři. Samozřejmě je dobré se popyšnit osobní známostí s kuchařem či restauratérem. Přesto, přiznejme si: někteří z nich jsou příšerně otravní. Přinášíme proto žebříček tří nejotravnějších britských kuchařů.

1. Marco Pierre White

Napůl Ital, napůl drzý spratek, v mládí se tvářil jako špičkový kuchař, což ho o něco později omrzelo. Celé mu to vyneslo tři (!) michelinské hvězdy a postavení prvního celebritního kuchaře. V době udělení hvězd byl nejmladším kuchařem vyznamenaným Michelinem – do té doby se dětem hvězdičky nedávaly.

Svědčí mu konservativní záliby, rybaření a jelení myslivost, a že vyučil další kuchaře, na příklad Gordona Ramsayeho, číslo tři v tomto žebříčku.

2. Heston Blumenthal

Nejméně pětihvězdičkový kuchař už má televisních pořadů až příliš a na jeho příjemnou přátelskou tvář a sympathickou plešku jsme už alergičtí. K jeho receptům patří bílá čokoláda s kaviárem, losos pošírovaný v lékořicovém gelu s chřestem a oblohou („salmon with sky“), či pečené foie gras „Benzaldehyd“ (pokrm známý též jako Tajemství chefkuchaře).

K dobru svědčí, že boří kuchařské mythy. Třeba jako mythus „musíme maso zprudka připéct, aby se zatáhlo a neztratilo šťávu.“

3. Gordon Ramsay

Když zkoušel podnikat v Praze, předcházela mu pověst sprostého kuchaře. Ale tato pověst mu, na rozdíl od pana Po(v)lreicha, nepřísluší. Nadává jen zřídka. A jen anglicky. (takže s noblessou – a noblessa zavazuje, noblesse oblige!)

Čím víc budete sledovat jeho pořady, tím vám bude připadat sympathičtější, proto je na třetím místě.

 

Tři nejlepší britští kuchaři

1. Heston Blumenthal

Blumenthal je vědcem v kuchyni. Každou „velkou pravdu“ zpochybňuje, maso bude péct 12 hodin při 60 stupních. A Vy to tak dělejte taky: i když se manželka bude chytat za hlavu a vyhrožovat rozvodem. Hranolky smaží dva nebo třikrát – a jsou fenomenální!

V televisním pořadu In search of perfection přinesl mnohé další innovativní postupy a author se může zaručit za všechny (tedy alespoň za ty, které vyzkoušel).

Vlastní mimo jiných restauraci Tlustá kachna. Ve vesnici Bray, kde se nachází, najdeme ještě jednu tří hvězdičkovou restauraci. Na slabých pět tisíc obyvatel má tato vesnice (?) dvě ze čtyř britských tříhvězdných restaurací. Nepřekvapí, že Bray se nachází nedaleko Londýna.

Za alchymistický až vědecký přístup k vaření stojí na prvním místě.

2. Gordon Ramsay

Skot s visagí drsného horala, ale bohužel bez výraznějšího přízvuku, asi protože pochází od Glasgowa. Skvělý kuchař a skvělý showman, jeho pořady patří k světové špičce televisního vaření, představují étalon tohoto genru. K horším pořadům patří poradenství upadajícím restauracím (Kitchen Nighmares) a kuchařské soutěže, skvělé jsou pořady o vaření The F Word (víte, co to znamená F-word, pane redakteure?)  a Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course, ze kterých se dá naučit vařit.

3. Marco Pierre White

Z Whiteových pořadů se naopak naučit vařit nedá: na internetu jsou hlavně jeho návody jak vařit s maximálním užitím výrobků zn. Knorr. Ale dopřejme mu pochybnost, že někdy v minulosti snad byl dobrým kuchařem. Ostatně, jak říká v  každém videu, „tohle ani není recept.“ Pro anglophiles: „There’s no recipe here!“

Zvláštní cena poroty: Keith Floyd

Troufneme si říct, že v Čechách nejznámější kuchař. Jeho charmantní pořad Floyd na víně běžel už před delší dobou, ale zůstal jedinečným. Floyd rozbil kuchyň a dal se do vaření, třeba na stráni. Předvedl, jak by chtěli mnozí z nás vařit ve volných chvílích.

Inserce. Redakce Svobodné kultury doporučuje výrobky značky Knorr. Knorr.cz: ochutnejte ten rozdíl.

Přizdobeno.

Reklamy

About Francis Bacon

Právník, odborník na pravdoláskařský extremism.

Information

This entry was posted on 18. 04. 2016 by in Humor.
%d bloggers like this: